Interjú TJ Yulkával - 3. rész

 2010.09.01. 15:24

Véget ért az augusztus és a TJ Yulkával készült interjú befejező részéhez érkeztünk, melyben gyakorlatilag egy street art művész beszél kedvenc budapesti street art műveiről és az utcák kiüresedésének egy lehetséges okáról.

Mi a véleményed a budapesti kirakatok állapotáról, a berendezések színvonaláról általában, beleértve a legjobb és a legrosszabb példákat is.

Talán-talán lassan újra lesz kultúrája a kirakatok művészi kivitelezésének. A szocializmusban az árubőség kellett átmenjen, manapság meg, még üzenet sincs, sáska babákra tűzdelik rá a rucikat és nagyjából ennyi. Háttér véletlenül se, mert akkor nem lehet belátni. Szerintem egy ruha, egy boxzsák, egy bicikli a megfelelő közegében, életérzést sugallva sokkal hívogatóbb lehet, mint sok-sok hasonló baba.

Van-e kedvenc utcád, utcaszakaszod esetleg kedvenc kirakatod a városban, és ha igen, melyik ez?

Egyre kevesebbet járok a belvárosban, kedvenc utcám viszont van, ez a Gül Baba utcája, ami olyan, mint egy időutazás. Mintha kilépnénk ebből a hatalmas városból.

Egyre gyakrabban látok szép, vidám, érdekes kirakatokat, és ez nagyszerű.

És melyik utcát vagy kirakatot hoznád fel elrettentő példaként?

Számomra a legrettenetesebbek a plázák. Embertelenek, gépiesek. A boltosok csak a potenciális vevőt keresik és látják meg, teljesen kihalt a régi kedves kereskedői szellem. Amikor, ha ma nem is vásárol a Szabó néni, talán majd holnap, de attól még érdekel, hogy van vele, mi újság az unokáival.

Szerintedmi az oka a budapesti főútvonalakon lévő kirakatok folyamatos lepusztulásának?

A plázák, ezt már sok-sok városvédő megírta. Ha jól tudom nem is lett volna szabad a városhatáron belül plázát építeni.

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a kirakathoz, de mi a véleményed a budapesti street artról? Rombolja vagy építi az utcaképet? Létezik-e egyáltalán Budapesten street art? Van-e kedvenc műved?

Természetesen létezik és mivel a városlakók lenyomata, amikor üzenetet, művészi tartalmat képvisel, azt gondolom, építi, színesíti a városképet, és mindenképp emberibbé teszi. Ostoba rövidítések egymásután felfirkálva egy szép régi épületre, az viszont, büntetendő dolog szerintem.

Gyönyörködtet a filatorigát felé menet a legál-fal freskógyűjteménye, igazi csodák vannak köztük. No és soha nem felejtem el a régi kedvencet, az óvodásbetűs „Meséld el egy pontnak, mi az a gömb!” feliratot.

Végül üzennél-e valamit az olvasóknak, esetleg hozzátennél-e valamit az interjúhoz, amit elfelejtettem megkérdezni?

Tyu, már mindent elmondtam, köszönöm a lehetőséget.


Képek forrása: Travelpod és Óbudai blog

A Budapest Kirakat szeptember 6-án újúl meg harmadik alkalommal, ezúttal Papp Szilvia közlekedési témájú kirakatát nézhetitek meg egy hónapon át az Írók Boltja kirakatában.

Címkék: budapest interjú augusztus írók boltja liszt ferenc tér budapest kirakat tj yulka

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr222264572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása