Bár tudom, hogy a Magyar Színház épületének nem nagyon van kirakata, most mégis aktuális itt megemlíteni, mert némileg átalakult a homlokzata, részben a Szövetség '39 munkájának köszönhetően, akikkel mi is dolgoztunk már együtt korábban.

A koncepció lényege egy apró acéllevelekkel teletűzdelt homlokzatrész, amely a legkisebb szél hatására is mozgásba jön, gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy futónövény levelei. Vagy akinek így jobban tetszik:

A Magyar Színház épületének Wesselényi-Szövetség utca felőli oldalára felkerült műtárgyrendszer működése azonos a kúszónövények sajátosságaival. A felületet behálózó AER szélmentes időben mozdulatlan, azonban már egy fuvallat hatására „élni” kezd. A dinamikus egységet alkotó levélkék megmutatják az épület körüli kisebb légörvények látványos természeti aktivitását.

 

A "kinetikus futóműtárgy" elnevezéssel azért akadtak személyes problémáim, amikor futómű-tárgy bonyolult szerkezetét kerestem a homlokzaton, miközben azon gondolkoztam, hogy kapcsolódik ez egy színház falához. Persze néhány másodperc alatt leesett, hogy futó-műtárgyról van szó, azért az elnevezés nem kifejezetten szerencsés. Lehetne mondjuk fémnövény vagy acélpaszuly.

Viszont az ötlet viszonylag olcsón megvalósítható és jó, illetve a "kúszó műalkotás" növekedése is egészen zseniálisan ki van találva:

A több ezernyi fémlevél közül hatszázra már felgravírozták a Magyar Színház múltbéli és jelenlegi művészeinek neveit. Hasonlóképpen kerülnek majd a jövőben a társulathoz csatlakozó művészek nevei is a színház homlokzatára.

 

Ezen kívül az épület átesett egy alapos fürdetésen és egyidejűleg színeket is kapott a homlokzat egyedi adottságait figyelembe véve. Szóval aki a Wesselényi-Szövetség utca sarkán jár, az vessen egy pillantást az elkészült alkotásra.

Címkék: budapest homlokzat vii. ker magyar színház wesselényi utca szövetség 39 szövetség utca

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr252455441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása