Kicsit megkésve ugyan, de útjára indítom októberi kiállítónkkal, az 1sima1fordított csoporttal készült három részes interjút, akik Papp Szilvia mellett pályázaton nyerték a kiállítási lehetőséget az Írók Boltjában található Budapest Kirakatba. A kreatív csapat nyolc BME-n végzett ipari termék és formatervező mérnökből áll, akik a webdizájntól a gasztronómán át a köztéri bútortervezésig igen sok mindennel foglalkoznak. Íme:

Mióta létezik a csoport, kik alkotják, és mi az elsődleges profil? Mivel foglalkoznak a csoport tagjai a hétköznapokon?

Az 1sima1forditott formáció fél éve létezik, a csoport 8 fiatal tervezőből áll. Mindannyian a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végeztünk ipari termék és formatervező mérnökként. Kapcsolatunk az egyetemi évek során kezdődött ahol más-más felállásban, de sokat  terveztünk és dolgoztunk együtt, ezért úgy gondoltuk, az egyetem végeztével nem szakítjuk meg ezt a jól működő csapatmunkát, hanem saját formációt hozunk létre, amelyben mindannyian szabadon dolgozhatunk.

Projektről projektre a csapatok felállása változik, vannak aktívabb és kevésbé aktív szereplők. Érdeklődési körünk is szerteágazó, változatos, így kompetenciánk is elég sokrétű: vannak akik a grafika, webdesign területén dolgoznak, mások a  lakberendezés és a belsőépítészet irányába mozognak, megint másokat a gasztronómia és design kapcsolata érdekel jobban.

Mi az eddigi kedvenc munkátok, amit a csoporttal hoztatok létre? Esetleg van-e olyan, amit ti is extrémnek neveznétek?

Az egyik legkedvesebb munkánk, mely egyben a legfrissebb is a „Konyhakertem” nevű mini fűszerválogatás. Ez egy gyufa-csomagolás  analógiát használó olyan kompakt kis termék, amely egyszerű használatával arra ösztönzi a városi embert, hogy saját kis konyhakertet hozzon létre otthonában, így főzéskor saját maga által ültetett fűszereivel ízesítheti ételeit.

A honlapként is funkcionáló blogotokon bemutattok néhány saját tervezésű terméket, a csapteleptől az összegöngyölíthető rajztábláig. Ezek a termékek megrendelésre készülnek, vagy egyszerűen ilyen széles a csapat palettája?

A különböző szekciókban látható projektek egy része megrendelésre, más része, főleg a formatervek egyetemi projektek keretein belül készült tervek, még megvalósításra várnak.

A tevékenységünk változatossága (jelenleg is bővülőben van) pedig annak köszönhető, hogy mivel többen alkotjuk az 1s1f-et, és bár végzettségünk szerint mind ipari formatervezők vagyunk, de érdeklődésünk a vizuális alkotási területeken belül is igen különböző és differenciált.

Az is feltűnt, hogy több termék betonból készült, ami egyelőre nem tartozik a legdivatosabb anyagok közé. Ti mit gondoltok erről?

Szerintünk a beton második reneszánszát éli, az elmúlt 1-2 évben egyre inkább megjelent a nemzetközi és a hazai design színtéren is. A beton anyagából adódóan nagyon szabadon formálható, ezáltal egy nagyon hálás médium bármilyen formabontó ötlet számára. A modern technológiákkal ötvözve (szálerősítés, finom felületek létrehozása) egészen új távlatokat nyit, és az emberekben is kezd lassan átformálódni a betonról eddig bennük élő durva, rusztikus kép. Személyes érdeklődésünk folytán ketten is beton témakörben készítettük el a diplomamunkánkat, az ezalatt szerzett tapasztalataink csak még inkább vonzóvá tették számunkra ezt az anyagot.

Dolgoztatok együtt más designer csoportokkal is? Ha igen, kikkel és milyen projekten?

Mivel még egy elég frissen alakult kreatív műhelyről van szó, csak most kezdünk belefolyni a budapesti designéletbe. Következő projektünkön például a Tünet Együttessel dolgozunk együtt, ami ugyancsak egy kirakat lesz, és jövőbeli terveink között is szerepel a különböző kreatív, művészeti, designer stb. csoportokkal való együttműködés.

A kedvencem a munkáitok közül egyébként az esküvői vonaljegy. Muszáj megkérdeznem, hogy ez saját ötlet volt, vagy kérésre készült ilyennek?

Az esküvői vonaljegy egy saját ötlet volt. Azt szeretnénk megmutatni vele, hogy akár egy esküvői meghívó esetén is el lehet szakadni a hagyományos, kommersz dolgoktól és lehet humoros, dolgokat tervezni. A megrendeléseket tekintve pedig ny itottak vagyunk a rendhagyó ötletekre is.

Jelenleg látható-e valamilyen munkátok Budapesten a kirakaton kívül, esetleg máshol az országban?

Az októberi Írók Boltja kirakat után szintén egy kirakattal jelenünk meg. Ez a Tünet Együttes felkérésére készül, és novembertől kezdve 2 hónapon át a Deák téri metróaluljáróban lesz látható.

Az interjú további részeit még a héten bemutatjuk, illetve jelentkezünk információkkal a Kirakat Akciócsoport munkájával kapcsolatban is.

Címkék: budapest interjú október írók boltja budapest kirakat 1sima1fordított

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr82465700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása