Ígérem, hogy többet nem fogom elmondani, hogy ugyan nem kapcsolódik szorosan a blog témájához, de a Negyed6Negyed7 fesztivált több okból is szerettem volna megemlíteni itt, ugyanis a zsidónegyed az eltérő vélemények ellenére is egy igen színes folt Budapest térképén, mely az elhanyanyagoltság ellenére utcaképi szempontból is igen érdekes helyszín. Sokan még a negyed pontos határain is vitatkoznak, bár nem hinném, hogy egy tömbbel több vagy kevesebb olyan nagyon sarkalatos kérdés lenne, ahogy az is nyilvánvaló, hogy a Belső-Erzsébetvárosi terület színessége, diverzitása jóval túlmutat a zsidó kultúrán.

Az idén négy napos, hanukához kapcsolódó zsidó fesztivál programjából a városfejlesztéshez, pontosabban a zsidónegyed fejlesztéséhez kapcsolódó programokból ajánlanék itt egy válogatást, de az összes porgramot meg lehet tekinteni a fesztivál honlapján.

 

 

Kezdeném egy nagyon érdekes kezdeményezéssel, ami nem más, mint a hangséta:

A Negyed6Negyed7 Fesztivál, a Pocket Guide és a Vodafone különleges vállalkozása ez a projekt, amely 2010. december 1. és 4. között, az N6N7 fesztivál ideje alatt lesz ingyenesen elérhető. Perczel Anna Védtelen örökség című könyvét felhasználva és az építész szerzővel egyeztetve születtek meg a házak történetei, amelyeket meghallgathatsz és letölthetsz telefonodra.

A túra elérhető lesz majd egy okostelefonra készült alkalmazás segítségével, egy egyszerű telefonos szolgáltatással, illetve a N6N7 oldaláról is le lehet majd tölteni mp3 formátumban. Addig is itt egy térkép, amin már látható a séta útvonala, illetve hogy mely házak vesznek részt a programon.

A következő, szintén 4 napon át tartó program a Bálint Ház és a Mozaik Kávézó és Teaház közös kincsvadászata, melyen a Mozaikban található kérdőív utasításai segítségével lehet felderíteni a kincseket. A játékhoz csak toll és papír kell, illetve a játék végén nyereménysorsolás is lesz azok között, akik leadják kitöltött kérdőívet.

December 2-án a Szimpla kertben tartanak konferenciát "Mi lesz veled zsidónegyed?" címmel 18:00 órától a következő szervezetek részvételével:

A városnegyedért eddig is tevékeny civil szervezetek (Kortárs Èpítészeti Központ, Óvás, Marom, Böske, Nagydiófa Egyesület) és az Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselői mondják el véleményüket két témában:

1. Mi lesz, mi kellene legyen a sorsa a jelenleg hatályos szabályozási tervnek? - különös tekintettel a szintterületi mutatókra és a forgalomcsökkentésre.

2. Milyen a koncepciók vannak a negyed kulturális életével kapcsolatban? (városimázs, üres helyiségek használata, Kazinczy utca, AKKU, stb.)

Szintén december 2-án 19:00 órától a Klauzál13 Könyvesboltban lesz egy beszélgetés az Élő Tűzfalak Budapest csoporttal, akik egyébként szintén főleg a VII. kerületben ténykednek, és nemrég egy sikeresnek mondható nemzetközi pályázatot is kiírtak a tűzfalak kihasználására:

Ocztos István a projekt vezetője és ötletgazdája a kerület megannyi tűzfalából kiválasztott hármat, és nemzetközi pályázatot írt ki képzőművészeti alkotások tervezésére. Célja első lépésben a hetedik kerület néhány tűzfalának helyreállítása, állagmegóvása, hőszigetelése, valamint a pályázatban szereplő, az adott tűzfalra készült képzőművészeti alkotások elhelyezése. Eddig 47 képzőművész, építész pályázótól 152 anyag érkezett Európából, Ázsiából, Amerikából és Ausztráliából. A tűzfalak hasonló formai kialakítása miatt a művek könnyen adoptálhatók másik helyszínre is, így hosszú távon a program egész Budapestre kiterjeszthető.

December 4-én 10:00 órai kezdettel pedig nekünk is lesz egy egész napos programunk, ami nem más mint egy városfejlesztő játék. A játék neve Future City Game, azaz Jövő Város Játék, melyet Budapest több helyszínén, vidéki városokban, sőt külföldön is többször játszottunk már különböző érdekelt civil és szakmai csoportok részvételével. A játéknak ugyan van egy fix menete, de nagyrészt kötetlen, és bárki részt vehet rajta, akinek vannak ötletei az adott városrész jobbátételét illetően. Ezúttal a mi témánk is  a zsidónegyed lesz, és még december 2-ig várjuk a jelentkezéseket a demeter@studmet.hu e-mail címen.

Címkék: zsidónegyed vii. ker negyed6negyed7 fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr732470657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József – EMBERESÉS 2010.11.26. 10:25:18

Hull a hó a városra, megfagyott menyasszonyok a fák, és az utak megtelnek lépésben araszoló, különös járművekkel, melyek mindenre hasonlítanak, csak járművekre nem. A levegő hideg, akár a tükör; a megállókban várakozók lélegzetei előbb elhomályosítják,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása