Mi történik a Gozsdu-udvarban?

 2010.07.21. 17:30

Tegnap a Gozsdu-udvarban jártam egy kiállítás megnyitón, ahol a Telep nevű szórakozóhely és művészeti bemutatótér nagyjából a nyárra befoglalta a teljes "E" udvart. Ide szervezett a Pro Jugendstil Alapítvány a Queen House Kft. támogatásával (ők foglalkoznak a Gozsdu udvar még szabad ingatlanainak értékesítésével) egy kirakat-kiállítást:

Jelenleg a "Világ legnagyobb kiállítótere: Budapest" Kirakat Kiállítás elnevezésű projekten dolgozik az alapítvány, amelynek keretében első lépésként megtölti a Gozsdu udvar üres kirakatait fiatal művészek helyspecifikus alkotásaival."

Szögezzük le, hogy a projekt elnevezése és a helyszínválasztás is zseniális. A Gozsdu-udvar nagyjából átadása óta kong az ürességtől, nemrégiben néhány lakásban még a gázt is kikapcsolták. Ilyenkor nyáron azért majdnem minden udvarban akad egy-egy kiülős hely, sőt esetenként szabadtéri színpad is, de hűvösebb hónapokban elég lesújtó képet mutat az egész egyben. Egyébként a kirakatok között nem csupán üresek vannak, találtam betört, majd farostlemezzel bedeszkázottat is.

A Pro Jugendstil alpítvány kezdeményezése tehát dicsérendő, bár én arra számítottam, hogy egyetlen üresen tátongó kirakattal sem találkozom a Gozsdu udvarban legalább a kiállítás ideje alatt. Ez persze a valóságban 8 újragondolt kirakatot jelent, illetve egy kiállítótermet, ahol szintén fiatal művészek munkáit lehet megtekinteni, de az kevésbé kapcsolódik a kirakatokhoz. Az "E" udvar mögötti részen (a Dob utca felé) például teljesen üres minden. Egyébként maguk a berendezett kirakatok sem kimondottan kirakatok (vagyis nem az összes), hanem olyan alkotások, amelyeknek a kirakat egyfajta keretet ad, gyakran esetleg csak méret korlátozó szerep jut nekik. Vannak persze olyan munkák, amelyek simán felvehetnék a versenyt bármelyik profi kirakatrendező művével.

Maradjunk tehát annyiban, hogy ez egy nagyon szép kezdeményezés, és bár nem tudom, mennyire volt cél feldobni a Gozsdu udvar összes kirakatát, ez így sajnos kicsit felemásra sikerült. Persze ez valószínűleg nem az alapítvány hibája, mi is gyakran falakba ütközünk a kirakatos programjaink során. Például nemrég rendeztünk a Rákóczi út- Kossuth Lajos utca tengelyen egy kirakatversenyt, ahol –néhány kivételtől eltekintve– a tulajdonosok mutatták a legkisebb érdeklődést a verseny iránt. Valamiért sajnos teljesen háttérbe szorul az egész kirakatos kérdéskör a város egyes részein, ezek szerint ez alól a Gozsdu-udvar sem kivétel. Mindenesetre gratulálunk az alapítványnak, és türelmetlenül várjuk a Kirakat Kiállítás Projekt folytatását!

Címkék: budapest vii. ker gozsdu udvar pro jugendstil alapítvány kirakat kiállitás

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr462166632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása