Mozi kirakatok 1. rész

 2010.08.17. 14:07

Valójában a Puskin Mozi kirakatáról jutott eszembe, hogy csinálok egy art mozis sorozatot a blogra, ugyanis még a Rákóczi-Kossuth Lajos úti kirakatversenyről rémlett, hogy a Puskinnál nemcsak kiraknak egy filmplakátot az aktuális műsorból, hanem egy komplett kis installáció is készül a témában minden filmhez, egyszerre általában kettőhöz, mivel két kirakata van az épületnek. A mai részben három mozikirakatot mutatunk be, kezdjük is mindjárt a Puskinnal.

A Puskinnál jelenleg a Levelek Júliának és az Eredet c. filmhez készült installációkat láthatjuk. Nekem egyébként azért ez a kedvenc mozikirakatom -bár még nem láttam az összeset-, mert tökéletes átmenet a marketing és a művészet között, ráadásul rendkívül ötletes is. Simán belefér a filmplakát, miközben a lényeget a körítés adja:

Cím: 1053 Kossuth L. u. 18.

A második a Rákóczi út egyik legszebb épületének, az Uránia Nemzeti Filmszínháznak a kirakata, ami sajnos minden ötletet nélkülöz. Itt valóban a rendelkezésre álló filmplakátokra szorítkoznak, abból viszont legalább jó sok van. Tény azonban, hogy a kirakat hivalkodása nem vonja el a figyelmet az épület szépségéről. A bejárati résszel viszont tényleg nem ártana kezdeni valamit.

Cím: 1088 Rákóczi út 21.

A harmadik pedig a Toldi Mozi, aminek szintén egyedi az összes kirakata, ráadásul az egyiket épp rendezték, mikor ott jártam. Az ő kirakatukban az a különleges, hogy minden filmhez saját, kézzel készített installáció tartozik, illetve majdnem minden felületet kihasználnak az egyedi művek bemutatására. Belül is érdemes azért körülnézni. A Toldi kávézóként is működik, ezért van a középen elhelyezett kiülős rész, ami szintén csak egyedivé teszi.

Cím: 1054 Bajcsy-Zsilinszky út 36.

Címkék: budapest mozi toldi kirakat puskin uránia v. ker viii. ker rákóczi út kossuth lajos utca bajcsy zsilinszky út art mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr582228017

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Toldi mozi 2010.11.08. 15:16:10

Helyszín: 1054 Bp., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Látogatás: 2010. április 7. 18:40-23:00 > Ég a napmelegtől kopár sík szarja a Bajcsy-Zsilinszky útnak... Adatlap Elérhetőség: +36 1 4...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsman 2010.08.17. 18:29:14

a Puskin kirakatai pár évvel ezelőtt jobbak voltak, amikor még nem a Művészt majmolta (asszem ez a gyakorlatban az alkotók importálását jelenti)
a mozi belül is "elművésziesedett" és nem egy bók - a régimódi belső térben a Művészből idehordott szemétkupacok nagyon idegenül és erőltetetten festenek.
Tény, hogy a polgárias interior főleg a nyugdíjas nézőknek tetszett, de egyszerűen a Művész dekorációjának átemelésével nem lehet ezt orvosolni.

Annál is inkább, mivel maga a Művész is nagyon poros már - szó szerint és átvitt értelemben is.
Ugyanazok az összeguberált installációkat látjuk már 10+ éve, és ezek utoljára kb akkor (10 éve) voltak menők. Most már csak simán unalmasak.
Anno a moziban minden temperával festve meg összegyűrt papírokon volt feltüntetve, még a fontos infók is, szerencsére valaki észbe kapott és ezt megoldották... (évekbe telt)
A Művész fő közönsége már nem az a pszeudo-hippi réteg, aki ezt díjazza, így már csak ezért sem ártana túllépni ezen. Művészmarci uralkodása már lassan 20 éve tart, és bár sok jót köszönhetünk a karizmatikus vezetőnek, ideje lenne egy kis vérfrissítésnek - a Toldinak, a Szinbád/Kinonak bejött, miért ne újukhatna meg a legrégibb Art mozi és legelső "multiplex"
süti beállítások módosítása