Interjú TJ Yulkával - 1. rész

 2010.08.18. 17:29

A Budapest Kirakat augusztusi installációját TJ Yulka, a Színes Város Program egyik művésze és szervezője készítette. Az interjú első részéből kiderül, hol érdemes reggelizni a Flórián téren, hogy mi lesz a Színes Várossal a Moszkva tér kifestése után, és hogy mik azok az űrbogyók.

Kérlek, mutatkozz be néhány szóval, mivel foglalkozol a hétköznapokban, illetve mivel töltöd a szabadidőd? Mely művészeti ágakban dolgozol leginkább?

TJ Yulka néven alkotok már jó ideje. Hétköznapjaimat jelenleg a Színes Város Program koordinálása, tervezése, kivitelezése tölti ki. Emellett pályázatokat írok, szobrokat, térbútorokat tervezek. Szabadidő? Olyan manapság ritkán akad, de ha mégis, igyekszem elvonulni a világ zajától, olvasással, horgászattal, kedvesemmel, a barátaimmal, a kutyusommal és keresem a békét, élvezem az életem. A festés mellett egyre jobban foglalkoztat a szobrászat, a térformálás, a köztér lehetőségeinek kibontása, amikor meg szöszölni támad kedvem, ékszereket készítek.

A Világ-Kép Kulturális Egyesület és a Színes Város Program tagja vagy. Mivel foglalkoznak ezek a szervezetek, illetve miben különböznek egymástól, mi a cél?

Konkrétan csak a Színes Város Program egyik szervezője, és kivitelezője vagyok, az egyesülettel együtt dolgozunk jelenleg, mondhatjuk, befogadták a programot. Az egyesületnek sok-sok célja van, amelyekkel én nem is vagyok pontosan tisztában. Erről őket kéne faggatni. A Színes Város pedig egy program, amely a Norvég Civil Alap támogatásával három helyszínes, budapesti, művészi köztér-fejlesztést tűzött ki célul. A mi célunk az, hogy több köztéri műalkotás tegye színesebbé a városunkat. Ez nem csak a lakók, látogatók örömét szolgálhatja, hanem lehetőséget nyújt a tehetséges fiataloknak megmutatkozni a nagyközönség előtt. A cél, hogy szebbé és élhetőbbé, kedvesebbé tegyük a várost az itt élők számára. Hosszútávon szeretnénk, ha ők maguk dönthetnének, mi tenné őket boldogabbá ezeken a tereken. Szobor, falfestmény, libikóka? Absztrakt, vigyorgó fejek, Darth Vader? Ők tudják, nekik kéne eldönteni.

Jelenleg látható-e valamilyen munkád/munkátok Budapesten, esetleg máshol az országban, netalántán külföldön?

A Színes Város Program keretében látható a Flórián téren hat Pillekő ülőke, amiket Antal Csabával terveztünk, ő formázta én pedig, kifestettem őket. A Moszkva téren  pedig a szellőzőket és a metró épületét festettük eddig ki Nagy Andrissal. A festményeimből és ékszereimből jelenleg is megtekinthető egy kiállítás Budán. Jelenleg zajlik egy szoborpályázat Pécsett, ahol a tervek maketteken már megtekinthetőek, itt indultam a Metro-Polippal. Pár éve áll egy betonból készült ülőkém Dániában Samso szigetén, amely egy meghívásos workshop keretében készítettem. No és Megyeri Andrissal -még önkéntes korunkban-, Guatemalában készítettünk nagyon vidám kukákat is.

Általában milyen technikákkal dolgozol?

Általában mindennel, ami a kezembe kerül, a technikákat is folyamatosan váltogatom, keresem az új lehetőségeket folyamatosan.

Van egy saját oldalad, ahol a saját munkáidról láthatók fényképek. Megtekinthetők ezek valamilyen kiállításon, vannak eladásra készült műveid?

Vannak eladásra szánt alkotások is, de ezek inkább az ékszerek, a festményeimtől nagyon nehezen válok meg. Gyerekeknek szívesen festek megrendelésre is. Az oldal egyébként képanyagában sajnos nem követi olyan ütemben a változásokat, ahogy azt szeretném, de erre csak most a téli hónapokban lesz időm. A festmények-ékszerek megtekinthetőek most is -még augusztus végéig- bejelentkezéses rendszerben egy budai tárlaton.

Azt írod a kirakat ismertetőjében, hogy a Színes Város programot Megyeri Andrissal közösen találtátok ki. Mióta tart a program? Terveztek még valamit a Moszkva tér kifestése után is ennek kapcsán?

A program március óta zajlik gyakorlatban, de a tervezés és az előkészítés persze ezt jóval megelőzte.  Természetesen tervezzük a folytatást, a program nagyon szépen elindult, és még rengeteg kihívás és lehetőség van akár Budapesten akár más városokban. Egyre növekszik a civil és üzleti szféra érdeklődése, támogatása, ami lehetőséget teremt még több fejlesztésre.

Egyre több megkeresés érkezik, felajánlások, amelyek –pontosan a reményeink szerint- tárgyi forrásainkat erősítik. A Moszkva téren remek példa erre a gombák tetején kialakított „újra-hasznos-sziget”, ahol a műfüvet egy hazai kertészeti áruda ajánlotta fel és helyezte ki és a bemutatott ülőkék is mind egyesületek felajánlásai.

A Színes Város Program keretén belül már festettetek két helyen: a Flórián téri aluljáró egyik bejáratánál, valamit a Károly körút és a Gerlóczy utca sarkán található tűzoltóság falára. Mi ihlette ezeket a szokványosnak nem mondható műveket?

Az egész programunk teljes címe:

Színes Város köztéri műalkotások Victor Vasarely szellemi öröksége nyomán

Megyeri Andrissal -sok más mellett- fontos kapcsolódási pont volt, hogy Vasarely nagy hatást gyakorolt vizuális fejlődésünkre. Aztán nem is olyan régen került a kezünkbe Színes Város című műve, amelyben nagyon sok számunkra értékes gondolatot olvashattunk.  A Városháza téren kifestett kép lebutított változata az egyik festményének, ezzel kívántunk tisztelegni munkássága előtt. A Flórián téri motívum –eredetileg,- pop art-os formavilágot igyekezett tükrözni. Vasarely hazánk egyik legelismertebb művésze és mi mindig is furcsának találtuk, hogy milyen ritkán találkozunk a munkáival, milyen eldugott, méltatlanul csendes a csodálatos gyűjteményt rejtő múzeuma a Szentlélek téren. A pop-art hasonlóan méltatlanul kevéssé jelenik meg a város falain, pedig színesítésre tökéletesen alkalmas.

A Moszkva téri köztér-festő akciótok kapcsán kiírtatok egy pályázatot is. Mivel lehet pályázni, hol, hogyan és meddig?

Valóban kiírtunk egy pályázatot, a felüljáró korlát-tartó oszlopainak megfestésére, amit egy nagy közösségi oldalon tettünk közzé. Az a helyzet, hogy a kezdeti lelkesedés, meg a „mi is-mi is hadd tegyünk valamit!” komoly csalódást okozott, hiszen az augusztus 10-ei határideig egyetlen pályázat sem érkezett. Ezeket pár lelkes stenciles sráccal szintén én fogom elkészíteni.

Van-e valamilyen speciális társadalmi réteg, amit a munkáitokkal megcéloztok?

A városlakókat célozzuk, mindenkit, aki ezeken a köztereken jár-kel. És azokat az alkotókat, akik talán a mi példánkat követve szintén elkezdenek lehetőségek után kutatni, miként mutatkozhatnak be, miként tehetnek a közösségért művészetükkel.

Eddig minden megújított helyszínhez tartozott egy kerekasztal-beszélgetés is. Mi a célotok ezzel, és általában kik vesznek részt ezeken a beszélgetéseken?

Azt gondoltuk, ezzel a fórummal újabb kaput nyitunk, hogy a városfejlesztés párbeszédekre alapuljon, és mindenki részese lehessen. Mindenki részt vehet és eddig is így volt, vannak meghívottak, szakmabeliek, vagy városvezetésben dolgozók, politikus, blogger, igyekszünk minél sokszínűbbé tenni ezeket a beszélgetéseket.

Melyik az eddigi kedvenc munkád amit magad készítettél, akár az Egyesülettel, akár egyedül?

Flórián téri űrbogyók, amik meghozták számomra az igazi sikerélményt, amikor teljesen spontán láttam, hogy minden ülőkén ül egy fiatal, és pont úgy rakja a lábát, ahogy elképzeltem, hogy kényelmes lesz nekik. Használják és egy addig rideg, szürke téren közösségek telepednek meg. Hallottam, hogy egy közelben dolgozó srác oda jár reggelizni a pillekő ülőkékre. Ez a valódi sikerélmény. 

Végül ajánlanátok-e valamilyen programot az olvasóknak, amelyben ti is részt vesztek?

Úgy tűnik a kertészeti támogatónktól kapunk palántákat, amiket kiültethetünk a Moszkva téren, ez lenne az utolsó akció idén ott. Remélem sikerül, ha igen, lehet jönni, segíteni, hátha így kicsit megkedveljük ezt a helyet.

A felhasznált képek a tj.co.hu és a szinesvaros.hu oldalakról származnak, az interjú második részét a jövő héten olvashatjátok.

Címkék: budapest interjú andrássy út augusztus írók boltja liszt ferenc tér vi. ker budapest kirakat tj yulka

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr982231045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TájSZépítészek kiállítása városlakóknak 2010.09.06. 21:59:47

Mik azok a kiugróan izgalmas, vagy éppen sablonos jelek, amelyek meghatározzák ma Magyarország köztereit, parkjait? Mitől lesz emberibb és használhatóbb egy játszótér, egy családi ház zegzugos kertje, vagy kisebb-nagyobb települések díszkő-burkolatú kö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása