A novemberi installációt a Konkrét Labor nevű művészcsoport készítette, név szerint Csővári Linda, Demeter Ágota, Nyirán Márton és Tóth Tímea. Tagjai a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen építész végeztek, és jelenleg többek között építészettel, belsőépítészettel, bútortervezéssel és újrahasznosítással foglalkoznak. Eddig olyan alkotások fűzhetők a nevükhöz, mint a 2010-es Sziget Fesztiválon bemutatott Waterplan projekt, a Gödör Klubnál felállított Lab-Tree (PET-palack karácsonyfa) vagy a Tűzraktér Kávézó berendezése.

A kirakat koncepciója pedig a következő:

A kiállítás címe: Dunapest

A világot járva, a különböző kultúrák folyóparti nagyvárosait figyelve merült fel bennünk a kérdés: Vajon mi Magyarok, Budapestiek, miért nem használjuk a folyót, mely mellé letelepedtek őseink?

Ezen elgondolkodva körvonalazódott a kirakati installációnk koncepciója és tettük fel magunkban sorra a kérdéseket:

  • Mi lenne, ha Budapest területén nem mi élnénk?

  • Vajon a helyszín, vagy az emberek mentalitása, a folyóhoz való kötődése az, ami törődésre késztet?

  • Talán a Duna, Budapest meghatározó ékessége nem érdemel annyi figyelmet, mint a felsorakoztatott nagyvárosok folyói?

  • Más országok lakói miért értékelik nagyra a városukat keresztülszelő folyót és mi miért nem teszzük ugyanezt?

  • A lakosságnak miért nincs lehetősége megközelíteni a vízpartot és a vízi közlekedés aktív résztvevőjeként azt használni?

 

Installációnkkal ennél elrugaszkodottabban, nem a különböző népeket hozzuk Budapestre, hanem a Budapestet egyértelműen szimbolizáló, Duna rajzolatát adoptálja a világ, sokszínű folyó menti nagyvárosainak sziluettjébe.

A kérdés-felvetés ezáltal nem az, hogy- mi lenne, ha Budapesten nem Magyar emberek élnének, hanem:

  • Mi lenne, ha a Duna nem Budapesten folyna keresztül? -mivel a különbség az éghajlati és történelmi sokszínűségtől is függ.

 

Szeretnénk ezáltal felhívni a figyelmet a Duna jelentőségére és bemutatni, mások hogyan használják a városukat meghatározó folyót.

Talán ezzel az installációval némi inspirációt nyújtunk az utca emberének, remélve, hogy az olvasók közt is célba talál az üzenetünk és eljut a döntéshozókhoz is.

Olvasva a koncepciót azért elgondolkoztam rajta, hogy tényleg ennyire vészes-e a helyzet. A belvárosi szakaszon tényleg kevés a kapcsolat a vízparttal, köszönhetően az autókkal telített rakpartoknak, de azért vannak olyan városrészek, vagy legalábbis partszakaszok, amik a Duna közelségére épülnek, mint például a Margitsziget vagy a Római-part. Személyes kedvencem helyenkénti elhanyagoltsága ellenére egyébként a csepeli Kis-Duna Part. Kevesen tudják, hogy ezen a szakaszon több természtvédelmi terület is van.

Ettől persze a koncepció elgondolkodtató és érdekes. De vajon mit gondoltok errő ti? És hallottatok-e már a Dunablogról? Érdemes átkattintani. 

A képeket valamiért nem tudom beágyazni, de itt megtaláljátok őket.

Címkék: budapest andrássy út írók boltja liszt ferenc tér budapest kirakat konkrét labor

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr172436056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása