Elsőként a Budapest Kirakat júliusi kiállítójával, a Cellux Csoporttal készítettünk egy igen részletes interjút, melynek első részét olvashatjátok ma a blogon. Az interjúból kiderül például, hogy hogyan érdemes gerilla kertészkedésbe fogni, hogy mi az a Reklámzabáló Szörny, illetve az is, hogy hol rendezik meg az idei év legzöldebb fesztiválját.

Mióta létezik a csoport, kik alkotják, és mi az elsődleges profil? Mivel foglalkoznak a csoport tagjai a hétköznapokon?

A csoport 2006-ban alakult gyerekkori jóbarátokból, azidőtájt amikor el kellett döntenünk, mit is kezdünk magukkal az életben. Biztosan tudtuk, hogy értelmes elfoglaltságra vágyunk, olyanra amiben hiszünk, aminek haszna van, amiben fejlődni tudunk. A célunk volt a kreativitás, az elfogadás, az ökológiai tudatosság, a közös felhőtlen alkotás, az aktualitás. Mindenkinek megvolt a maga vesszőparipája, és ennek ötvözete lett a Cellux Csoport. Olyan művészeti programokat hozunk létre, ahol közösségi alkotás folyamán gondolkodhatnak a részvevők a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről. Elsődleges szempontunk a környezettudatos nevelés, ami nem csak környezeti, hanem társadalmi kérdéseket is feszeget. Alapanyagaink háztartási és városi hulladékok, amik a munka során új életet kapnak.

Figyeljük a világot, a környezetünket, a társadalmunkat, embereket, állatokat, növényeket. Problémákat találunk és megoldásokat keresünk. A magunk eszközeivel igyekszünk a tudatosság, a fenntarthatóság, a felelős gondolkodásmód kérdéseit megvizsgálni és másokkal együtt gondolkodni ezekről.

A kezdetek óta kibővültünk egy 8 fős csapattá. Tagjaink között van képző- és iparművész, szociológus, pszchiológus, kertész, szakács, dekorációs szakember. Közönségünk többnyire gyerekekből áll, velük együtt üzenünk a társadalmunk felnőtt tagjainak is.

Mi az eddigi kedvenc munkátok, amit a csoporttal hoztatok létre?

A munka, amire a legbüszkébbek vagyunk, a Tükörben a Világ kiállítás, amit a Zöld Fiatalok Egyesületével, és többek között az Öko-Pack Nonprofit Kft támogatásával hoztunk létre. Ez egy oktató lellegű kiállítás, ami interaktív játékokon keresztül mutatja be globalizált világunk működését, problémáit. A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. ‘Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?’ Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása. A kiállítás hátterében az említetteken kívül rengeteg hazai és külfődi szervezet kutatása és munkája áll.

Jelenleg látható-e valamilyen munkátok Budapesten, esetleg máshol az országban?

A Pécs melletti Nagypallon látható őszig egy kiállítás, ami az újrahasznosítással foglalkozik, ezen szerepelnek a munkáink, úgy ahogy az állandóan útonlévő ‘Hulladékból Termék’ kiállításon is bemutatkozunk.

Emellett a ’Tükörben a világ’ is járja az országot. Ez a tárlat legközelebb Szentesen látható szeptember 1. és 21. között.

 

A blogotokból kitűnik, hogy ti másként néztek a szemétre, mint egy hétköznapi ember, mi az első dolog, ami például egy üdítős flakonról eszetekbe jut?

Hogy milyen szép izzósor lesz belőle!

Olvasható a blogon, hogy gyerekeknek is tartotok foglalkozásokat a Kesztyűgyárban. Hogy zajlik egy ilyen workshop?

A Kesztyűgyár az egyik kedvenc helyünk, ahova a Mátyás tér környéki gyerekek nap mint nap bejárnak második otthonukként, ahelyett hogy az utcán csellengenének. Két éve járunk oda, nagyon megszerettük az odajáró gyerekeket, a helyet működtető szociális munkásokkal és civilekkel egyetemben. Az ott tartott foglalkozásaink különleges felelősséget rónak ránk, mert sok résztvevő gyerek, a szülői odafigyelés hiányában, a mienkhez hasonló foglalkozásokon szerezheti be az élethez nélkülözhetetlen tapasztalatokat, legfőként a szeretetet. A héten éppen ügyességi tábort tartunk a Kesztyűgyárban, aminek az a célja, hogy aki részt vesz benne, soha ne kényszerüljön azt mondani: ‘Én ezt nem tudom megcsinálni, segíts mááár!’ Minden nap más anyaggal és annak tulajdonságaival foglalkozunk, és mindig készítünk valami hazavihető eredményt is. A tapasztalat az, hogy ezek a gyerekek, nagyon talpraesettek, önállóak és ügyesek. A kitartásuk hiányzik néha és az, hogy felismerjék és büszkék legyenek képességeikre.

Szerintetek melyik réteg a legfogékonyabb Budapesten a környezettudatosságra, illetve arra, amit ti a munkáitokkal üzenni akartok?

Mi a gyerekeket céloztuk meg. Nem csak azért, mert velük vidám az élet, hanem mert hiszünk benne, hogy rajtuk múlik a jövőnk sorsa. Nekünk még azért kellett lekapcsolnunk a villanyt gyerekkorunkban, mert sokba került az áram, a mai gyerekek már azért kénytelenek, mert fogyóban vannak bolygónk energiakészletei. Nyomasztó dolog tudni ezt, még egy felnőttnek is. Egy megoldás kinálkozik, ha teszünk ellene valamit. A gyerekekkel való találkozás során sokszor kiderül, hogy mennyire érzik ez a felelősséget, mennsire szomjaznak az olyan megoldásokra, emelyekkel maguk is kivehetik a részüket a nagy egészből. Az is kiderül néha, hogy ez irányba nevelni is tudják a szüleiket.

Készítettetek egy installációt a 2007-es Reklámzabálók Éjszakájára, mesélnétek erről egy kicsit bővebben?

A Budapest Animation az Enternet és a Cellux csoport közös produkciója volt a rendezvény reklámhulladékát feldolgozni hivatott ‘Reklámzabáló Szörny’. A szörny gyomrában a Cellux csoport tagjai ültek és alakították át a látogatók által bedobott szórólapokat, nem kellő reklámajándékokat és egyéb hulladékot. Fülbevalóvá, kitűzővé, társasjátékká alakult át a sok kacat, amit a szörny aztán ‘kiokádott’ magából, ezzel nagy sikert aratva a résztvevők körében.

Foglalkoztatok gerilla kertészettel is a működésetek alatt. Mely helyeket választottátok ki célpontnak Budapesten, illetve terveztek-e további hasonló akciókat?

Ültettünk egyszer a Pozsonyi útra, a helyi kis kocsma elé, amit a tulaj és a vendégek ápoltak, fejlesztettek. Nem sokkal később az utca többi boltja is észbe kapott, azóta  is szép kis kertek díszitik a fák és villanyoszlopok tövét, bárki csodájára járhat. Ez nagy büszkeségünk. Fontos, hogy egy gerilla kertész akció úgy jöjjön létre, hogy legyen gazdája a kertnek. A növényeket ugyanis gondozni kell, és ehhez nem árt némi szakértelem. Ha valaki kedvet érez, ellátogathat a weboldalunk Gerilla Kertész rovatába, ahol gyakorlati tanácsokat olvashatnak gerilla kertészek. A városi zöldterületek növelése érdekében gerilla kertész oktatást is szervezünk. A városlakók a 'magbomba' receptúrája mellett, alapvető kertészeti ismeretekre tehetnek szert kertész kollegánk segítségével.

Kapcsolódik-e a csoport a fenntartható fejlődés egyéb ágazataihoz, mint például a kerékpározás, a megújuló energia, vagy az egészséges, netalántán vegetáriánus életmód?

A csoport minden tagja ha teheti, mert nincs épp akkora pakkjuk, biciklivel közlekednek. Ez alapvető. Tudatos vásárlók és fogyasztók vagyunk, és lehetőségeinkhez mérten, a megújuló energiákat preferáljuk. Bár egyikünk sem vegetáriánus, szeretjük azt enni, amit kertben vagy balkonon, de magunk termesztünk. Sőt egyik tagunk vegeteráiánus szakács egy új, Macska névre hallgató kis étteremben a Bérkocsis utcában, ahova sokat járunk.

Van egy design részlegetek is a csoportban, ahol eladásra is terveztek termékeket. Pontosan mik ezek?

A csapat szinte összes tagja foglalkozik önálló tárgyalkotással is, hol intenzívebben, hol kevésbé, ahogy időnk engedi. Készült már színes műanyag hulladékból ezerféle fülbevaló és egyéb ékszer, füzet félig használt papírból, kutyatápos zsákból táskák, s különböző hulladékokból izzósorok és lámpabúrák.

Végül ajánlanátok-e valamilyen programot az olvasóknak, amelyben ti is részt vesztek?

A legközelebbi helyszín, ahol 4 napon át tartunk workshopokat, a BÁNKITÓ Fesztivál lesz, amit amellett, hogy nagyon ígéretes programokat kínál, amiatt is kiemelnék a rengeteg fesztivál közöl, mert kifejezetten környezetbarát megoldásokat talált egy ilyen össznépi találkozóra. A fesztivál alatt betétdíjas poharakból ihatnak a szomjas szájak, szelektíven gyűjtik a szemetet, a biciklivel érkezők pedig meglepetésben részesülnek. Nem tudom mi lesz az, de biciklivel megyünk, annyi szent! Tehát augusztus 5-8 között várunk mi is mindenkit szeretettel.

A képek a Cellux Csoport blogjáról származnak, az interjút hamarosan folytatjuk.

Címkék: interjú cellux csoport budapest kirakat

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr642153086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása