Elérkeztünk -kis csúszással - a szeptemberi kiállítónkkal készült interjú befejező részéhez, melyben Szilviát is Budapestről és a budapesti kirakatokról kérdeztük. Ha már a csúszásoknál tartunk, akkor elárulom azt is, hogy különböző -valóban - technikai problémák miatt már jó ideje csúszik a Kirakat Akciócsoport műve a Károly körúton, de reményeink szerint még októberben be tudjuk fejezni és át tudjuk adni a kirakatot, melyhez egy kisebb programot is tervezünk. És akkor a befejező rész:

 

Mi a véleményed a budapesti kirakatok állapotáról, a berendezések színvonaláról általában, beleértve a legjobb és a legrosszabb példákat is.

Szerintem  elég nagy a vizuális igénytelenségünk, ami nem csoda, hiszen folyamatosan ártalmas vizualitással bombáznak az olcsó szereket áruló reklámok. Én, amennyire csak lehet, igyekszem elzárkózni a vizuális hatásoktól a városban s ez alól a kirakatok sem kivételek. Nem tudnék pozitívan nyilatkozni a városi kirakatokról.

Van-e kedvenc utcád, utcaszakaszod esetleg kedvenc kirakatod a városban, és ha igen, melyik ez?

Nincs.

És melyik utcát vagy kirakatot hoznád fel elrettentő példaként?

Ilyen van bőven.

Szerinted mi az oka a budapesti főútvonalakon lévő kirakatok folyamatos lepusztulásának?

Pontosan nem tudom, de sejtésem szerint a bevásárló központoknak köszönhető. Az utcai üzleteteknek sokkal nehezebben megy azóta, hogy megjelentek a shoppingcenterek – nem mintha ott a vizualitás igényesebb lenne – és ez a kirakaton is látszik. Nem foglalkoznak az arculattal, illetve mint mondtam, egyre kisebb és kisebb a vizuális ingerünk. Ha az ember nem tudja milyen a jó, a rosszra hiszi, hogy az a jó.

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a kirakathoz, de mi a véleményed a budapesti street artról? Rombolja vagy építi az utcaképet? Létezik-e egyáltalán Budapesten street art? Van-e kedvenc műved?

Bárcsak jobb és több lenne. A steet artnak kellene felhívni ezekre a problémákra a figyelmet, és alternatívát mutatni. Szerintem az igényes steet art építi az utcaképet. Jó lenne ha lenne egy magyar Banksy, vagy Blu. Azért látni érdekes jelenségeket, és meg is mozgatja az embereket: a matrica csövesek, a körberajzolt pisik.

Végül üzennél-e valamit az olvasóknak, esetleg hozzátennél-e valamit az interjúhoz, amit elfelejtettem megkérdezni?

Azt üzenném az olvasóknak, hogy merjenek játszani, merjék keresni a művészeteket az életükben: alkotóként és befogadóként is. Érdemes keresni a változatosságot, múzeumba menni, színházba járni, megállni meghallgatni a harmonikást az aluljáróban: és ugyanennyire fontos, hogy merjünk újra gyerekek lenni, rajzolni, énekelni, festeni, homokvárat építeni vagy agyagból szobrot formálni... szerintem az alkotás öröme, legyen az akár gyöngyfűzés, egy ruha megvarrása, egy kirakat elkészítése vagy akár filmrendezés – mindannyiunknak örömöt ad és hasznára válik.

Képek forrása: nol.hu, skyscrapercity.com

 

Címkék: budapest interjú szeptember budapest kirakat papp szilvia kirakat akciócsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr542381228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása