Elérkeztünk a Cellux Csoporttal készült interjú befejező részéhez, ahol a budapesti kirakatok állapotáról, minőségéről, valamint a street artról kérdeztem a csoport tagjait. A fényképeink sajnos elfogytak, de ne felejtsétek el, hogy jövő hét kedden (július 27.) közös fényképezkedés és tv felvétel lesz a Budapest Kirakat előtt, délután 2 órától.

Mi a véleményetek a budapesti kirakatok állapotáról, a berendezések színvonaláról általában, beleértve a legjobb és a legrosszabb példákat is?

A budapesti kirakatok berendezésénél ma még a legtöbb esetben arra koncentrálnak, hogy a bolt árukészletét mutassák be, gyakran csak arra koncentrálva, hogy minél több terméket belezsúfoljanak a kirakatba. Ritka az olyan példa, amikor az üzlet tulajdonosai merészebbek és a boltban kapható dolgok direkt bemutatása helyett, inkább egy üzenetet, a cég arculatát, értékrendjét megjelenítő hangulatot próbálnának bemutatni egy elvontabb vagy merészebb installációval. A kirakatoknak olyan vizuális élményt kell jelentenie, ami odavonzza a tekintetet, kíváncsivá tesz, s első pillantásra, már tudat alatt is olyan benyomást tesz az arra sétálóra, ami megyegyezik a bolt magáról sugallni kívánt fő üzenetével. Persze azért van erre is példa Budapesten, akár ha a kisebb design boltok, vagy az Andrássy úton található elegáns üzletek némelyikét nézzük.

Van-e kedvenc utcátok, utcaszakaszotok esetleg kedvenc kirakatotok a városban, és ha igen, melyik ez?

Az örömünk, hogy az Írók Boltjának egyik kirakatát rendezhettük be azért különösen nagy, mert pont ez azon kevés boltok egyike, aminek a ablakai előtt szeretünk ácsorogni, a szépen berendezett portálban bemutatott könyveket csodálni. Az Andrássy út, a Liszt Ferenc tér és a Király utca környéke kedves nekünk, de egyes üzletek helyett talán méginkább a sok kávézó portálja adja meg az igazán jó hangulatot. A kávéházak éttermek esetében legtöbbször a kirakat ‘tartalma’ maga a hely, a vendégekkel, pincérekkel.

És melyik utcát vagy kirakatot hoznátok fel elrettentő példaként?

Azok az utcaszakaszok, ahol a kiskereskedelem már nagyon visszaszorult a nagy áruházláncok hódítása miatt, ott általában sok az üres üzlethelyiség, letakart portálokkal, s ami pedig nem üres, ott sem tudnak, vagy akarnak külön energiát szentelni a kirakatok szép berendezésére. Mindegyik körúton, vagy a Rákóczi úton is vannak ilyen szakaszok.

Szerintetek mi az oka a budapesti főútvonalakon lévő kirakatok folyamatos lepusztulásának?

Hallottam egyszer egy felmérésről, ami arról számolt be, hogy a forgalmasabb utak melletti lakásokban élők egyszerűen kevésbé használják az utcafront felőli részét otthonaiknak, mégha a fény jelentős részét onnan kapják a terek. Az erős autóforgalom nem barátja az életnek, így a járókelő embernek sem. Ha kevesebb ember jár ezekbe a boltokba, feltételezhető, hogy a kisebb forgalommal csökken a bolt minősége is. A bevásárlóközpontok tovább nehezítik ezeknek a boltoknak a sorsát. Egyszerűen csökken az igény rájuk. Nagyon nehéz helyzetben vannak.

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a kirakathoz, de mi a véleményetek a budapesti street artról? Rombolja vagy építi az utcaképet? Létezik-e egyáltalán Budapesten street art? Van-e kedvenc művetek?

Társadalmi szempontból fontos műfajnak tartom a street artot, annak kifejezetten a nem romboló megnyilvánulásait, azokat, amik ténylegesen tartalmat közvetítenek, vagy akár tükröt mutatva mulattatnak, egy elhanyagolt felületet újraélesztenek. A gerilla kertészet is street art, amit mi is művelünk, de szeretjük az 1000%, a kétfarkukutyáék munkáit, a HINTS játszótéri gumiabroncs-hintáját és Ilauszky Tamás illegális köztéri szobrait.

Végül üzennétek-e valamit az olvasóknak, esetleg hozzátennétek-e valamit az interjúhoz, amit elfelejtettem megkérdezni?

A munkánk során nagyon sokszor találkozunk olyan emberekkel, akik kilépve a fogyasztói társadalom ördögi köréből önerőből kezdenek bele olyan tevékenységekbe, amik élhetőbbé teszik környezetünket. Nem könnyű feladatot vállanak, de szerencsére egyre több társra, és egyre több helyzetre találnak az életben, akik és amik realizálják terveiket. Ezúton szeretnénk bíztatni mindenkit és ha bárki kedve érez, hogy velünk együtt alkosson vagy gondolkozzon, nézze a programjainkat a weboldalon vagy írjon nekünk. (www.celluxcsoport.hu, celluxcsoport@yahoo.com)

Az augusztusi installációnkat a Világ-Kép Kulturális Egyesület fogja elkészíteni, aki nemrég kifestették a város több közterét a Színes Város program keretében, így a jövő hónapban velük készítünk interjút.

 

Címkék: interjú július cellux csoport budapest kirakat

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr72168900

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TájSZépítészek kiállítása városlakóknak 2010.09.06. 22:02:58

Mik azok a kiugróan izgalmas, vagy éppen sablonos jelek, amelyek meghatározzák ma Magyarország köztereit, parkjait? Mitől lesz emberibb és használhatóbb egy játszótér, egy családi ház zegzugos kertje, vagy kisebb-nagyobb települések díszkő-burkolatú kö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása