Idén ősszel is PortfolioPoints!

 2011.11.08. 17:03

Idén is, mint minden évben kétszer, megrendezik a Portfolio Points művészeti rendezvény és kiállítás sorozatot Budapest belvárosában. Az esemény szervezője az egyébként remek köztéri munkákat készítő Suppré-Neopaint, a megnyitókat és a kapcsolódó programokat november 10-12. között rendezik meg, a Grand Opening kiváló elektronikus zenei produkciók részvételével november 12-én lesz a Merlinben. A kiállítások a megnyitók után különböző ideig látogathatók, erről részletesebb információkat az alább linkelt programfüzetben találtok.

A teljes programért és bőséges ajánlókért katt ide. Egyszerűsített változatban facebook esemény a megnyitókról pedig itt

Címkék: budapest kiállítás portfolio points 2011 ősz portfolio points

Kirakatbaba öltöztető verseny

 2011.09.28. 11:11

A 10. Promotion Kiállítás keretében a Dekorszövetség Kirakatbaba öltöztető és csomagoló versenyt tart. Az öltöztetést a kiállításon résztvevő cégek alapanyagaiból kell megoldani minél tetszetősebben és kreatívabban.

A Dekorszövetség október 21-ig várja a művészek jelentkezését az eseményre, a díjátadó pedig november 10-én esedékes. A nevezés mindenki számára ingyenes, a babák a kiállítás ideje alatt minden látogató számára megtekinthetők. További információk alant illetve itt láthatók.

Címkék: verseny pályázat kirakatbaba dekorszövetség promotion kiállítás

Kirakatversenyek vidéken

 2011.04.29. 09:36

Nemrég kaptam a Dekorszövetségtől egy felhívást, mely szerint a közeljövőben Szegeden és Pécsett is kirakatversenyeket tartanak, melyre várják a kirakatrendezők, kirakattulajdonosok, kirakatok jelentkezését.

A szegedi rendezvény elnevezése "Kulturális Séta 11", melynek nevezési határideje május 12. (ez a kirakat elkészülésének határideje is egyben. A rendezvényre művészek jelentkezését is várják, mivel üres kirakatokban lehetőség van művészi installációk felállítására. Részletes információk a versenyről itt olvashatók.

A pécsi rendezvény elnevezése "Kirakatszínpad", mely a verseny témájára is utal, ami nem más, mint a színház, ezen belül is a Pécsi Országos Színházi Találkozó, melyre külön felhívták a szervezők a figyelmet. A klasszikus kirakatverseny jelentkezési határideje június 2. Részletes információk a versenyről itt olvashatók.

Mindenkinek sikeres versenyzést kívánunk!

 

Címkék: pécs szeged vidék dekorszövetség kirakatverseny

Art Moments by Hybridart 2011

 2011.04.14. 08:22

Idén második alkalommal rendezik meg az Art Moments by Hybridart rendezvénysorozatot, amelyre lehetne mondani, hogy jajj, már megint az OTP, ami részben igaz lenne, mivel a rendezvény fő támogatója valóban az OTP junior, de ezért a rendezvényért elég sokan bedobták a közösbe, amit lehetett, és ami szerintem nagyon dicséretes.

A rendezvény hivatalos megnyitója április 12-én volt a város több helyszínén. A kiállítás helyszínei egyébként jórészt Pesten, a Nagykörúton belül találhatók, de azért nem kizárólag. A kiállítás alatt összesen 70 helyszínen 100 művész 800 alkotását lehet megtekinteni. Ehhez az OTP még hozzácsapott 15 bankfiók kirakatot, melyek meglepetés helyszínként szolgálnak majd. Meg azért nekik sem olyan rossz szerintem, hogy így tavasszal kicsit színesednek a kirakataik.

Címkék: otp bank urban art art moments art moments by hybridart

Természetesen nem volt időm végignézni és kiválogatni a nekem tetsző kirakatokat, viszont az index csinált egy tök jó videót a legérdekesebbekről az egyik zsűritaggal karöltve:

Ha a beágyazás nem működik, akkor itt a link.

 

Alant pedig a győztesek neveit láthatjátok és a linken meg is nézhetitek a nyertes alkotást:

Címkék: budapest otp kreatív kirakat

2. OTP Kreatív Kirakat

 2011.03.30. 13:16

Mint korábban említettem, a tavasz a színes kirakatok ideje, nem véletlen, hogy ilyenkor rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az OTP Bank közös pályázatát és kiállítását, a Kreatív Kirakatot. Az idén második alkalommal megrendezett kiállításon összesen 31 bankkirakat újult meg Budapest különböző pontjain 2011. március 18. és április 3. között.

A pályázati kiírás szerint a jelentkezők három téma (31 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál, EU soros elnökség és Liszt200) és két műfaj (installáció vagy plakát) közül választhattak. A kiállításhoz az OTP a kirakatokat, míg a Budapesti Tavaszi Fesztivál az anyagi keretet biztosította.

A kiállítással párhuzamosan közönségszavazás is indult a rendezvény hivatalos honlapján, ahol még április 3-ig szavazhattok a legjobb kirakatra. A közönségszavazás mellett egy szakmai zsűri választja ki az abszolút győztest, valamint egyéb különdíjakat is kiosztanak a résztvevők között.

Az eseményeket egyébként a rendezvény facebook oldalán is nyomon lehet követni, ahol a versenyművek mellett a szakmai zsűri tagjairól is található némi információ. Mi nemsokára visszatérünk egy válogatással a szerintünk legjobban sikerült művekről, addig is nézzetek meg egy videót a tavalyi győztes kirakatról:

 

Címkék: budapest budapesti tavaszi fesztivál otp kreatív kirakat

Rövid hírek 2#

 2011.03.27. 19:09

Rövid hírekkel küldtük téli álomba a blogot, úgyhogy stílszerűen azzal is ébresztjük fel. A telet nem kifejezetten szeretjük, és a karácsonyi kirakatokon kívül nem is nagyon történik semmi érdekes abban az évszakban. Ellenben a tavasz a kirakat versenyek és a húsvéti kirakatok, valamint a színes virágok ideje, ennek örömére újratöltjük a blogot is.

Először is egy rossz hírrel kell kezdenem, ugyanis bezárt a Retroline Galéria az Asbóth utcában, amely anno az első hét kirakata volt itt a blogon. A honlapjuk még működik, és így az online rendelés is, de semmi jót nem jósolok.

Másodszor egy neutrális, de annál fontosabb hírt kell közölnöm, ugyanis megszűnt az együttműködésünk a Studio Metropolitanával, így a blog mostantól függetlenül működik. Ez sajnálatosan azt is jelenti, hogy saját programok a jövőben nem, vagy nagyon ritkán várhatók, viszont a kirakatos történéseket továbbra is nyomon követjük, illetve próbáljuk majd kiterjeszteni a posztokat minden olyasmire, ami az egészséges utcaképpel kapcsolatba hozható, valamint igyekszünk a jövőben külföldi példákat is bemutatni.

A jövő héten például az OTP Bank 2. Kreatív Kirakat versenyének bemutatásával várunk titeket, ne menjetek sehova!

Update: a twitteren a változásoknak köszönhetően bp kirakat blog néven vagyunk elérhetőek, változatlan tartalommal.

Címkék: otp bank névváltozás studio metropolitana retro line galéria 2. kreatív kirakat verseny

Rövid hírek

 2011.01.03. 13:00

Az utóbbi egy hónapban egyéb elfoglaltságok miatt sajnos aludni kényszerült a blog, de most bepótolnám az elmaradt híreket egy bejegyzésbe tömörítve. A Budapest Kirakat kiállítás-sorozat december 31-én lezárult, sajnos másként, mint gondoltuk, ugyanis Kentaur, a decemberi kiállítónk huzamos ideig külföldön tartózkodott, amiről minket elfelejtett tájékoztatni, így a decemberi kirakatátrendezés sajnos elmaradt. Viszont mielőtt külföldre távozott, elárulta, hogy karácsonyi kirakatot tervezett decemberre, így adott némi támpontot hozzá, hogy elképzeljük, milyen lehetett volna. Vagy hogy milyen nem lett.

Címkék: hírek karácsony kentaur budapest kirakat karácsonyi kirakat

A héten elkészült a Károly körúton található Hyperminceur Karcsúsítószalon kirakata, melyet a FISE által delegált ötfős csoport tervezett meg és készített el. A Kirakat AkcióCsoport elnevezésű program 2010 nyarán indult egy pályázattal, melyre belvárosi üzlettulajdonosok pályázhattak a kirakatukkal. A nyeremény egy teljeskörű kirakat-megújítás volt, melynek kivitelezését a FISE művészei vállalták magukra a Studio Metopolitana koordinálásával.

A zsűrizésről és a kirakat új berendezéséről a művészek is elmondták szempontjaikat:

Címkék: körút károly fise vii. ker kirakat akciócsoport

Ígérem, hogy többet nem fogom elmondani, hogy ugyan nem kapcsolódik szorosan a blog témájához, de a Negyed6Negyed7 fesztivált több okból is szerettem volna megemlíteni itt, ugyanis a zsidónegyed az eltérő vélemények ellenére is egy igen színes folt Budapest térképén, mely az elhanyanyagoltság ellenére utcaképi szempontból is igen érdekes helyszín. Sokan még a negyed pontos határain is vitatkoznak, bár nem hinném, hogy egy tömbbel több vagy kevesebb olyan nagyon sarkalatos kérdés lenne, ahogy az is nyilvánvaló, hogy a Belső-Erzsébetvárosi terület színessége, diverzitása jóval túlmutat a zsidó kultúrán.

Az idén négy napos, hanukához kapcsolódó zsidó fesztivál programjából a városfejlesztéshez, pontosabban a zsidónegyed fejlesztéséhez kapcsolódó programokból ajánlanék itt egy válogatást, de az összes porgramot meg lehet tekinteni a fesztivál honlapján.

 

Címkék: zsidónegyed vii. ker negyed6negyed7 fesztivál

Kicsit megkésve ugyan, de útjára indítom októberi kiállítónkkal, az 1sima1fordított csoporttal készült három részes interjút, akik Papp Szilvia mellett pályázaton nyerték a kiállítási lehetőséget az Írók Boltjában található Budapest Kirakatba. A kreatív csapat nyolc BME-n végzett ipari termék és formatervező mérnökből áll, akik a webdizájntól a gasztronómán át a köztéri bútortervezésig igen sok mindennel foglalkoznak. Íme:

Címkék: budapest interjú október írók boltja budapest kirakat 1sima1fordított

Annak idején írtam a Tünet Együttes kirakatos pályázatáról, mely egy, a Deák téri aluljáróban található kirakatról szólt. Nemrég lett kész. Az érdekes az, hogy a nálunk is pályázati úton a Budapest Kirakat kiállítói közé jutott 1sima1fordított csoport lett a Tünet Együttes nyertese is.

A Tünet Együttes a következőket írja a témáról:

 

Címkék: budapest pályázat aluljáró deák ferenc tér tünet együttes v. ker 1sima1fordított

Bár tudom, hogy a Magyar Színház épületének nem nagyon van kirakata, most mégis aktuális itt megemlíteni, mert némileg átalakult a homlokzata, részben a Szövetség '39 munkájának köszönhetően, akikkel mi is dolgoztunk már együtt korábban.

A koncepció lényege egy apró acéllevelekkel teletűzdelt homlokzatrész, amely a legkisebb szél hatására is mozgásba jön, gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy futónövény levelei. Vagy akinek így jobban tetszik:

A Magyar Színház épületének Wesselényi-Szövetség utca felőli oldalára felkerült műtárgyrendszer működése azonos a kúszónövények sajátosságaival. A felületet behálózó AER szélmentes időben mozdulatlan, azonban már egy fuvallat hatására „élni” kezd. A dinamikus egységet alkotó levélkék megmutatják az épület körüli kisebb légörvények látványos természeti aktivitását.

 

Címkék: budapest homlokzat vii. ker magyar színház wesselényi utca szövetség 39 szövetség utca

Néhány napja szerepelt a hét kirakata rovatban a Printa Stúdió, illetve annak óriásplakát-felhasználási ötlete. Nos, ma ismét arra jártam és a következő kép fogadott:

Címkék: budapest vii. ker rumbach sebestyén utca printa

Design Passage 2010

 2010.11.12. 13:55

Több ok miatt is akartam írni a Design Passage elnevezésű programsorozatról. Az egyik, hogy a Király utca elejéről nyíló Central Passage-t is élesztgetni kell, mint a majdnem szemben található Gozsdu-udvart, ugyanis átadása óta kong az ürességtől. Szerintem két dolog miatt nem működnek ezek a "passzázsok", az egyik, hogy alig használják őket áthaladásra, a másik, hogy nem megfelelő bennük a természetes megvilágítás (sötét van). Ebből a szempontból mondjuk a Gozsdu-udvar szerencsésebb helyzetben van, nameg a Gouba meghonosodása óta ott azért valamivel jobb a helyzet, de még mindig sok az üres üzlethelyiség.

Címkék: király utca vi. ker gozsdu udvar design passage

A novemberi installációt a Konkrét Labor nevű művészcsoport készítette, név szerint Csővári Linda, Demeter Ágota, Nyirán Márton és Tóth Tímea. Tagjai a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen építész végeztek, és jelenleg többek között építészettel, belsőépítészettel, bútortervezéssel és újrahasznosítással foglalkoznak. Eddig olyan alkotások fűzhetők a nevükhöz, mint a 2010-es Sziget Fesztiválon bemutatott Waterplan projekt, a Gödör Klubnál felállított Lab-Tree (PET-palack karácsonyfa) vagy a Tűzraktér Kávézó berendezése.

A kirakat koncepciója pedig a következő:

Címkék: budapest andrássy út írók boltja liszt ferenc tér budapest kirakat konkrét labor

Az Év Enteriőrstylistja

 2010.11.07. 16:44

A blogon látható volt már "Az Év Enteriőrstylistja" versenyről egy -sajnos félbemaradt- sorozat, melynek lényege az volt, hogy öt napon keresztül öt különböző kirakatberendezést láthattunk a Mono Fashion kirakatában, a megkötés csupán annyi volt, hogy minden versenyző a Nubu Home termékeit kellett, hogy elhelyezze a kirakatban. A művekre később a 4szoba facebook oldalán lehetett szavazni, és november 4-én ki is hirdették a győztest, akinek nyereménye egy milánói út a iSaloni dizájn kiállításra a 4szoba legénységének társaságában.

 

Címkék: budapest astoria v. ker mono fashion 4szoba az év enteriőrstylista

A hét kirakata - Printa

 2010.11.02. 11:14

Megint sikerült egy olyan multifunkcionális üzletet találni a belvárosban, amelynek a kirakata önmagában ugyan nem túl nagy szám, igazából észre sem vettem, míg a kirakatot (vagy az üzletet?) ki nem folyatták a házfalra, majd bekebeleztettek vele egy egész óriásplakátot.

Címkék: vii. ker rumbach sebestyén utca printa a hét kirakata

Elérkeztünk -kis csúszással - a szeptemberi kiállítónkkal készült interjú befejező részéhez, melyben Szilviát is Budapestről és a budapesti kirakatokról kérdeztük. Ha már a csúszásoknál tartunk, akkor elárulom azt is, hogy különböző -valóban - technikai problémák miatt már jó ideje csúszik a Kirakat Akciócsoport műve a Károly körúton, de reményeink szerint még októberben be tudjuk fejezni és át tudjuk adni a kirakatot, melyhez egy kisebb programot is tervezünk. És akkor a befejező rész:

 

Címkék: budapest interjú szeptember budapest kirakat papp szilvia kirakat akciócsoport

Még 2 napig tart a Mono Fashion kirakatában az enteriőr stylist verseny, melynek harmadik installációját Medveczky Dóra készítette el. Dóra többek között azt is bemutatja a kirakatban, hogy hogyan kell szakszerűen száraz kolbászt tárolni. Pont így.

Ezen kívül már csak annyit fűznék, hozzá, hogy a harmadik reflektort azért erre az alkalomra ki lehetett volna cserélni, úgy talán este is jobban mutatna.

Címkék: budapest astoria v. ker mono fashion 4 szoba enteriőr stylist verseny

Bréking: olvasói kirakat!

 2010.10.07. 15:40

Egyik kedves ismerősöm (és remélhetőleg olvasóm is), Dá, a nagyszerű Urbanista blog szerzője lőtt egy rendhagyó kirakatot a VII. kerületi Bethlen Gábor utcában, és nemrég el is küldte a fotókat, amikhez a következő megjegyzéseket mellékelte:

Címkék: budapest vii. ker olvasói kirakat bethlen gábor utca

A hét kirakata - Orange Optika

 2010.10.07. 13:02

Valójában nem igaz, hogy a Király utcában nincsenek jó kirakatok, még ha a sok üres és betört ablak miatt van is egyfajta felemásság. Ugyanis ma találtam rá az Orange Optika kirakatára a "Design Utcában", persze azt tudtam, hogy ott van az üzlet, a kirakat viszont új. Igazából csak el akartam menni mellette, nem sikerült.

Címkék: budapest király utca vi. ker a hét kirakata orange optika

Tegnap is szemügyre vettük a Nubu Home tárgyaiból berendezett kirakatot. Az installációt ezúttal Major Veronika készítette, aki nagyobb mennyiségű többrétegű wc-papírral oldotta meg a körítést, ami egyébként nagyon ügyes és látványos, csak helyenként kicsit többet takar, mint kellene.

 

Címkék: budapest astoria v. ker mono fashion design hét 4szoba enteriőr stylist verseny

A 4szoba és a Mono Fashion kezdeményezésére a Design Hét 5 napja alatt, október 4-8. között a Mono Fashion üzletének egyik kirakatában minden nap más-más enteriőr stylist installációja látható. A 4szoba.hu szerint:

Az installációk a Nubu HOME kollekciójának darabjait  rendezik sajátos enteriőrökké egyéni stílusban.

 

Címkék: budapest astoria v. ker mono fashion design hét 4szoba enteriőr stylist verseny

Közben meg is érkeztek az októberi kirakatról az első képek az 1sima1fordított csapattól, amely meglepő módon majdnem pont úgy néz ki, mint amit a látványterveken is láthattunk az ötletpályázat elbírálásakor, ugyanis az októberi csapat is pályázati úton nyerte a kiállítási lehetőséget.

Kis ízelítő a koncepcióról és a csapatról, míg az interjúban le nem rántjuk a leplet a nagy-nagy titokról (addig is bárki leleplezheti, aki elmegy megnézni).

 

Címkék: budapest írók boltja budapest kirakat 1sima1fordított

süti beállítások módosítása